Veel ondernemers pronken tegenwoordig met duurzaam ondernemen. Ze kiezen voor groene energie en laten personeel in elektrische auto’s rijden. Maar tegelijk verdwijnen er nog dagelijks talloze plastic koffiebekers bij het afval, of draait de vaatwasser overuren. Juist, ook het drinken van koffie en thee kan milieubewuster!

Minder plastic afval met recycling

Tegenwoordig werken veel bedrijven met plastic of kartonnen koffiebekers, geschikt voor eenmalig gebruik. Ze leveren een belangrijke bijdrage aan het vullen van afvalzakken. Werk je met herbruikbare kopjes, dan heb je uiteraard minder afval. Maar de vaatwasser slurpt wel energie én tabletten. 

Kan dat niet anders? Gelukkig wel. Kies een bedrijf dat duurzame koffiebekers levert én ophaalt. LIMM Recycling is zo’n bedrijf. Je hebt dan minder afval en de bekers belanden na gebruik in een recycleproces. Zelfs het brengen en halen van de bekers is duurzaam, als de leverancier kiest voor het gebruik van duurzaam vervoer. Denk aan een transportwagen die rijdt op biogas of elektriciteit.

Plastic of karton

Plastic klinkt niet direct als duurzaam. Maar schijn bedriegt. Het grote voordeel van plastic is namelijk dat het heel goed te recyclen is, waardoor het materiaal van zo’n beker tot wel 100 jaar opnieuw bruikbaar blijft. Daar komt nog bij dat er wereldwijd volop experimenten zijn met het maken van plastic uit materialen als rioolslib.

Karton heeft een wat luxere uitstraling. Afhankelijk van het type bedrijf waarin je werkt, kan het alleen daardoor al een betere keuze zijn. Het is niet per se meer of minder duurzaam dan plastic. Zorg er in ieder geval dat het beschikt over een FSC keurmerk. Uiteraard is karton ook goed recyclebaar materiaal, dus na een leven als koffiebeker blijft het materiaal nog uitermate geschikt voor een tweede leven.

Wanneer je kiest voor duurzame koffiebekers, is het wel verstandig om goed te kijken naar de leverancier. Denk aan de transportwijze, maar ook de productielocatie van de bekers. Want bekers die in Azië gemaakt worden, moeten enorme afstanden afleggen naar je bedrijf in Nederland. Inderdaad, daar gaat je duurzaamheid. Kies dus voor bekers geproduceerd in Nederland of in ieder geval Europa.

Een goed begin

Duurzame koffiebekers zijn ideaal om de werkplaats of het kantoor duurzamer te maken. Het levert doorgaans ook nog een besparing op, omdat de hoeveelheid afval fors afneemt. Daarnaast hoef je geen water, zeep, zout en stroom te verspillen met je vaatwasser. Door te kiezen voor duurzame roerstaafjes, rietjes en servetten maak je de kantine nog meer milieubewust. Je begrijpt het, duurzame bekers zijn een mooie start, maar er is nog veel meer mogelijk!

Duurzame koffiebekers