Is hypotheekadvies verplicht?

Een huis kopen is vaak al duur genoeg en dan moet je ook nog eens betalen voor een hypotheekadviseur. Maar is het eigenlijk verplicht? Ik kan me voorstellen dat je niet op deze kosten zit te wachten wanneer het niet verplicht blijkt te zijn. Daarnaast leven we in een tijd waar we zeer zelfredzaam zijn en veel zelf digitaal kunnen regelen. Daarom lijkt het soms haast een beetje overbodig.

Toch ga ik je een aantal redenen geven waarom ik denk dat het wel handig is om een hypotheekadviseur in te schakelen. Wil je graag weten wat voor hypotheken er allemaal zijn? Bekijk dan deze achterliggende pagina.

Wat houdt hypotheekadvies in?

Hypotheekadvies is een persoonlijk advies dat je krijgt wanneer je een huis wilt kopen.

Het is volledig afgestemd op jouw huidige situatie. Denk hierbij onder andere aan de maandlasten die je kunt dragen, de risico’s en je verdere toekomstplannen.

Er wordt niet alleen gekeken welke maandlasten je kunt dragen, maar ook naar andere belangrijke zaken.

Wat houdt hypotheekadvies in

Denk hierbij aan je pensioen, WW, arbeidsongeschiktheid en overlijdensrisico. Daarnaast fungeert de hypotheekadviseur als een soort bemiddelaar tussen de hypotheekverstrekker en jou.

Je kunt het zien als iemand die je bij het gehele proces van A tot Z begeleid. Dit begint bij het aanvragen tot het afsluiten van de daadwerkelijke hypotheek.

Waarom hypotheekadvies?

Laten we dit eerst even ophelderen: hypotheekadvies is niet verplicht. Je kunt er dus voor kiezen om een hypotheek af te sluiten zonder advies. Tegenwoordig is er online ook steeds meer mogelijk. Zo kun je ook ‘online je hypotheek afsluiten’.

Wel moet je bedenken dat het de allergrootste aankoop van je leven is. En wil je dit nou echt zonder advies doen? Het kan juist heel fijn zijn om hier een beetje begeleiding bij te hebben. Een klein foutje is zo gemaakt. En al helemaal wanneer je er zelf weinig verstand van hebt.

 

hypotheekadvies

Hypotheekadvies is heel persoonlijk. Er wordt niet alleen gekeken naar je huidige situatie, maar ook naar de toekomst. Daarnaast denken mensen vaak dat een hypotheekadviseur alleen van pas komt bij het kopen van een nieuw huis, maar niets is minder waar.

Je kunt de adviseur ook inschakelen voor een aanvraag van een tweede hypotheek bij een verbouwing, wanneer je extra wilt aflossen of het wijzigen van je hypotheek. Het wijzigen van je hypotheek kan fiscale gevolgen hebben. Ook hierom kan het handig zijn om een adviseur in te schakelen.

Hoe vind ik een hypotheekadviseur die bij mij past?

Bij een hypotheekadviseur heb je het over grote bedragen. Daarom is het belangrijk dat je iemand vindt die je vertrouwt en bij je past.

Daarnaast zijn er verschillende soorten hypotheekadviseurs. Ik heb ze even voor je op een rijtje gezet:

hypotheekadviseur
  • Een adviseur die alleen adviseert, maar geen hypotheek voor je afsluit
  • Een niet onafhankelijke adviseur. Deze variant werkt namelijk samen met hypotheekverstrekkers.
  • Een onafhankelijke hypotheekadviseur die verschillende hypotheekverstrekkers met elkaar vergelijkt.
  • Een hypotheekadviseur die in dienst is bij een hypotheekvertrekker. Denk hierbij aan een adviseur die bij de bank werkt.

Het kan fijn zijn om te noteren wat jij belangrijk vindt aan een adviseur. Daarnaast kun je ook je naasten vragen om advies. Vaak is er wel iemand die al ervaring heeft met bepaalde adviseurs. En bovenal: Doe waar jij je goed bij voelt en kies iemand die je vertrouwt!

Verschillende adviseurs

Zoals ik hierboven al benoem zijn er verschillende financieel adviseurs. Daarnaast wordt er ook nog onderscheid gemaakt in de begeleiding die je krijgt gedurende het traject.

Zo kun je kiezen voor voordelig hypotheekadvies. Dit begint bijvoorbeeld bij een tarief v.a. €1300,-. Je moet hierbij zelf documenten digitaal aanleveren. Hiermee ontzorg je in zekere zin de adviseur waardoor je tijd bespaard.

Liever een volledig ontzorgend hypotheekadvies? Dat kan ook. Veel adviseurs begeleiden je van A tot Z, zodat je niet voor onverwacht verrassingen komt te staan. Ze nemen je bij de hand tijdens het gehele proces en zorgen ervoor dat alles inzichtelijk wordt.

Hier betaal je dan ook meer voor dan het advies waarbij je veel zelf kunt doen.

Onafhankelijke hypotheekadviseur