Wanneer je een nieuw dekbedovertrek wilt kopen zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Zo kun je jezelf een aantal dingen afvragen. Ben je iemand die het snel koud heeft? Of heb je het juist snel wam? Hou je van een soepele zachte stof of juist van een ruwere materiaalsoort? Daarnaast moet je natuurlijk rekening houden met het formaat. Wil je graag een instopstrook? Dan kun je het beste een overtrek aanschaffen die breder is dan het matras. Dit geldt ook voor het formaat van het dekbedovertrek zelf. In onze blog zetten we de materiaalsoorten met voor- en nadelen voor u op een rijtje!

katoenen dekbedovertrek

Katoen

Katoen is de meest gebruikte materiaalsoort voor dekbedovertrekken. Een dekbedovertrek van katoen is soepel, zacht en is vochtregulerend. De materiaalsoort is te vergelijken met microvezel. Daarom zien we een verschuiving in de markt. Dit komt omdat veel eigenschappen van de materiaalsoorten met elkaar overeenkomen, maar de microvezel overtrekken goedkoper zijn in aanschaf.

De kwaliteit van een katoenendekbedovertrek is afhankelijk van de manier waarop het wordt geweven. Hoe meer garen, hoe fijner de stof. Hierop is ook de prijs gebaseerd. Bij een duur dekbedovertrek kun je er dus vanuit gaan dat er veel garen zijn gebruikt. Het aantal garen wordt aangeduid door middel van ‘thread count’. Dit gaat over hoeveel draden er gebruikt zijn per vierkante centimeter.

dekbedovertrek katoen

De voor- en nadelen

We hebben de voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet:

+ Ademend
+ Vochtregulerende eigenschappen
+ Voelt soepel en zacht aan.

– Kan krimpen
– Kreukt snel

Het is belangrijk om altijd goed naar de wasvoorschriften te kijken en je hier ook echt aan te houden.

flanel dekbedovertrek

Flanel

Ben jij iemand die het altijd koud heeft? Dat hoeft niet langer met een flanel dekbedovertrek! Het materiaal is gemaakt van wol en katoen en heeft zeer warme eigenschappen. Daarom is het dekbedovertrek van flanel vooral in de wintermaanden zeer populair.

Voor- en nadelen

+ zeer warm
+ Geschikt voor koudbloedige mensen

– Kwaliteit is minder dan een katoenen of microvezel dekbedovertrek
– Voor veel mensen te warm

Meestal moet je het dekbedovertrek van flanel op 60 graden wassen, maar controleer altijd eerst van tevoren het wasvoorschrift!

Microvezel

Het microvezel dekbedovertrek lijkt een beetje op een katoenen dekbedovertrek. Dit komt door de ademende en vochtregulerende eigenschappen. Het materiaal voelt zacht aan en is goedkoop in aanschaf. Hierdoor zien we tegenwoordig een stijging in de populariteit van microvezel.

De voor- en nadelen

+ Zeer voordelig geprijsd
+ Kreukt niet
+ Droogt snel na het wassen

– Niet duurzaam
– Kan na verloop van tijd gaan pluizen en pillen

Percal Katoen

Percal katoen is gemaakt van 100% katoen. De naam: percal katoen, is verbonden aan de weeftechniek die is gebruikt. Bij een thread count van minimaal 200 draden mag het materiaal de naam Percal katoen dragen. Het dekbedovertrek voelt zacht aan en wordt vaak als alternatief gebruikt voor satijn. Wanneer mensen satijn te glad aan vinden voelen kiezen ze vaak voor percal katoen. We hebben de eigenschappen nog even voor je op een rijtje gezet:

De voor- en nadelen

+ Voelt zeer zacht aan
+ Goed alternatief voor satijn

– Kreukt snel

Satijn

Een satijnen overtrek is of gemaakt van zijde of van 100% katoen. Vaak denken mensen dat satijn de naam is van de materiaalsoort, maar eigenlijk is het de naam van de weeftechniek. Bij deze weeftechniek liggen de inslagdraden en kettingdraden gelijkmatig verspreid. Je ziet dat het materiaal vaak ook gebruikt wordt voor lingerie of bruidsmode. Dit omdat het een luxe uitstraling heeft. Satijn mag pas satijn genoemd worden bij een thread count vanaf 220.

Voor- en nadelen

+ Luxe uitstraling
+ Voelt zacht aan
+ vochtregulerend

– Relatief hoge prijs
– Voelt voor sommige mensen te glibberig aan

satijn dekbedovertrek
dekbed

Kies een dekbedovertrek die bij je past!

Nu we de meest gebruikte materiaalsoorten hebben toegelicht hoop ik dat het een beetje inzichtelijker is geworden voor je. Vind je het nog steeds lastig om een keuze te maken? Ik heb het hieronder nogmaals voor je op een rijtje gezet:

Katoen
Ideaal wanneer je het niet snel koud hebt en geen liefhebber bent van gladde stoffen.

Satijn
Wanneer je houdt van een luxe uitstraling en kwaliteit boven prijs verkiest.

Microvezel
Je betaalt liever niet onnodig veel, maar wilt wel graag van de positieve eigenschappen van katoen profiteren.

Flanel
Je kunt het ’s nachts vaak moeilijk warm krijgen en hecht niet veel waarde aan duurzaamheid.

Naast de materiaalsoorten kun je natuurlijk ook kiezen uit tientallen kleuren. Kies voor een prachtig effen dekbedovertrek wit, een dekbedovertrek roze of juist voor een groen dekbedovertrek met print. Kortom: de keuze is reuze!

Welke formaten dekbedovertrekken zijn er?

Dekbedovertrekken zijn er in allerlei verschillende materiaalsoorten en zo ook in maten. De maten waar je uit kunt kiezen zijn:

Eenpersoons:             140 x 200
                                    140 x 220

Tweepersoons:           200 x 200
                                    200 x 220

Lits Jumeaux:             240 x 200
                                    240 x 220

Lits Jumeaux XL:       260 x 200
                                    260 x 220

Kies voor een formaat dekbedovertrek die bij het formaat van je bed past of kies een maatje groter wanneer je een dekbedovertrek met instopstrook wilt kopen. Een groter dekbed is natuurlijk niet erg, maar een te klein dekbed voor de afmeting van je bed is allesbehalve prettig!