Stel jezelf eens voor

Dit is de situatie: je staat op je bank met een hamer en spijker in de ene hand en een waterpas in de andere. Je probeert een reeks ingelijste foto’s op te hangen, maar je wilt dat ze in een rechte lijn worden opgehangen – dit is tenslotte geen soort scheve toren van Pisa boven de bank.

Het probleem is dat het fysiek onmogelijk is om het waterpas tegen de muur te houden terwijl je ook een aantal spijkers erin hamert. Je hebt een extra arm nodig om zo’n taak te volbrengen, en je hebt er geen. Als het waterpas zichzelf tegen de muur zou kunnen houden, dan kun je met beide handen op de nagels hameren.

Dé onmisbare doe-het-zelf tool!

Raad eens? Als je een laser in je gereedschapskist had, zou deze wens realiteit zijn. Een laser instrument projecteert een zichtbare en perfect rechte lijn over een oppervlak zoals een muur of vloer.

Omdat veel laser waterpassen op een statief of zelfs aan de muur worden bevestigd, blijven uw handen vrij om spijkers in te slaan of tegels op een rij te zetten.

Het apparaat vereenvoudigt doe-het-zelf-projecten zoals behangen, tegels zetten voor de achterwand van een keuken, het bevestigen van planken, kasten of zelfs voor het bouwen van een terras.

waterpas laser

Zeer populair onder de experts

Je zou denken dat het een dure toevoeging aan je verzameling zou zijn. Maar de laser waterpas is eigenlijk best goedkoop. Je kunt een eenvoudig model kopen vanaf €50,-.

De laserwaterpassen worden overal in de bouw-, kasten- en civieltechnische industrie toegepast en worden vaak gebruikt voor beton- en asfaltwerk. Sorteer-, landschaps- en landmeetbedrijven vertrouwen ook op de lasernivelleringssystemen. Je kunt de waterpassen gebruiken voor het uitmeten van ramen, deuren, dakkapellen en dakramen.

Dus als de experts deze tools gebruiken, waarom zou jij dan geen laserwaterpas proberen?

kruislaser

De technologie achter laserinstrumenten

Laser waterpassen gebruiken een laser. Dit is een versterkte en gerichte lichtstraal en wordt ook wel de laserdiode genoemd. Deze de diode, ook bekend als LED’s, zijn te vinden in veel voorkomende apparaten, waaronder digitale klokken, afstandsbedieningen of televisieschermen.

Om te begrijpen hoe een laser werkt, is het handig om te weten dat het woord een afkorting is voor lichtversterking door de gestimuleerde uitzending van straling.

Simpel gezegd, wanneer bepaalde elektronen worden gestimuleerd, geven ze een lichtstraal af. Wanneer spiegels of prisma’s dit licht verzamelen en in één richting richten, resulteert dit in een laserstraal.

Wil je meer weten over een laser? Bekijk dan deze pagina van Wikipedia.

 

laserinstrumenten

Hoe kleiner de laserstraal hoe nauwkeuriger

De laser waterpassen projecteren een lichtstraal die kan worden gebruikt als een visuele krijtlijn wanneer een recht en horizontaal referentiepunt nodig is.

De grootte van de lichtstraal hangt af van de grootte van de diode. In dit geval is kleiner beter – een kleinere lichtstraal is nauwkeuriger. Met een bredere lichtstraal kan het werkelijke ‘waterpas’ zich overal binnen de breedte van de straal bevinden.

De eerste lasersystemen waren beperkt tot binnenshuis omdat het licht van de laser niet helder genoeg was om buiten te worden gezien.

Tegenwoordig kunnen krachtigere laser waterpassen ook buiten worden gebruikt en vele zijn ontworpen voor gebruik met een handontvanger die het laserlicht “leest”.

laser meter kruislijnlaser

Een rode of een groene laser diode

De meeste lasers stralen een rode lichtstraal uit. Sommige fabrikanten bieden nu groene lasers aan die 400 procent helderder zijn dan rode laserstralen, waardoor ze beter zichtbaar zijn voor verschillende toepassingen.

Daarnaast is de groene kleur over het algemeen beter zichtbaar voor het menselijk oog. De technologie die nodig is om groen te projecteren, vereist echter meer vermogen dan een rood licht, dus de levensduur van de batterij gaat mogelijk minder lang mee.

De rode lasers zijn over het algemeen nauwkeuriger en betrouwbaarder over een reeks temperaturen.

groene of rode lijnlaser

Draag altijd een veiligheidsbril!

De lasers hebben meestal een kleine diode met een lage intensiteit en worden gevoed met oplaadbare of alkaline batterijen.

Zoals bij elke laser, kan direct kijken naar het licht schadelijk zijn voor de ogen van een gebruiker, dus het dragen van een veiligheidsbril wordt altijd aanbevolen. Het licht van een laserniveau mag niet op een andere persoon worden gericht.

Nu je weet hoe deze lasers werken, gaan we je leren hoe je ze kunt gebruiken.

veiligheidsbril

Hoe moet je een laser waterpas instrument gebruiken?

De meetinstrumenten zijn gemakkelijk te gebruiken en dankzij de vele beschikbare ontwerpen is er altijd een model voor iedere toepassing.

Alle laser meters zijn ontwikkeld voor specifiek gebruik, maar ze hebben wel een aantal dingen met elkaar gemeen. Ze zijn nauwkeurig en kunnen op iedere gewenste hoogte een laserlijn projecteren.

Daarnaast beschikken ze over een nivelleringsmechanisme, ofwel een bellenflesje of een slinger en magneten plus elektronische sensoren (de verschillen tussen deze twee soorten mechanismen worden hieronder besproken).

Ook de behuizing is meestal gemaakt van duurzaam plastic of metaal dat sterk genoeg is voor stevige prestaties op een bouwterrein.

laser instrument

Handmatig waterpas stellen

Het instrument kan op verschillende manieren waterpas gesteld worden. Handmatige varianten werken op de traditionele manier: de bubbel in de libelle verplaatst door aan een knop te draaien of het instrument te verplaatsen.

De handmatige varianten zijn zeer geschikt voor typische doe-het-zelfprojecten, zijn minder duur en vereisen minder batterijvermogen dan een zelfnivellerende variant.

Zelfnivellerend vermogen

Zelfnivellerende varianten zijn nauwkeuriger. Ze werken het beste wanneer ze op een oppervlak worden geplaatst waarvan de gebruiker bepaalt dat het “dicht bij het waterpas niveau” is.

Je kunt de libelle gebruiken om het apparaat handmatig waterpas te stellen voordat het zelfnivellerende mechanisme het overneemt. Het lasercomponent hangt als een slinger in het niveau. Magneten en zwaartekracht werken samen om de slinger stil te houden en de straal wordt vervolgens geprojecteerd door een licht of prisma.

Sommige varianten zijn uitgerust met elektronische zelfnivellerende sensoren die de nauwkeurigheid en betrouwbaarheid verhogen.

Ideaal voor buitengebruik, maar ook binnen. Voor taken binnenshuis waarbij het niveau regelmatig wordt verplaatst, helpt een zelfnivellerend mechanisme tijd te besparen en de betrouwbaarheid te verhogen.

zelfnivellerende-laser

De verschillende waterpasinstrumenten

Er zijn verschillende soorten en maten beschikbaar, variërend in toepassing en kosten:

Puntlaser

Een puntlaser is het eenvoudigste type. Het is eigenlijk een waterpas die een laserpunt projecteert en soms een lijngenerator bevat die voor de straal omlaag kan worden geklapt.

Puntlasers projecteren een eenvoudig punt dat horizontaal, vierkant of loodrecht kan zijn. Er is een grote verscheidenheid aan modellen beschikbaar die in prijs variëren van €135,-tot meer dan €300.

Terwijl de goedkoopste modellen het meest geschikt zijn voor gebruik binnenshuis, kunnen andere modellen ook buiten worden gebruikt. Daarnaast heb je voor €135,- ook al een combinatie van een kruislijnlaser en een puntlaser in één.

puntlaser

Kruislijnlaser

Een kruislijnlaser is een punt-tot-punt-waterpas dat verschillende horizontale en verticale laserlijnen kan projecteren met behulp van meerdere LED-diodes over een afstand van 19 tot 30 meter.

Ze zijn ontworpen voor gebruik binnenshuis. Sommige modellen bevatten nu een pulserende lichttechnologie die werkt met een handontvanger zodat ze buitenshuis of in heldere binnenruimtes kunnen worden gebruikt. Prijzen variëren van €50,- tot meer dan €1.200,-.

kruislijnlaser

Roterende laser

Een roterende laser projecteert een roterende stip om een ​​360 graden lijn te creëren. Een detector wordt gebruikt voor het lezen van de laserlijnen over een lange afstand.

De meeste roterende lasers hebben ook generatoren met één lijn met loodrecht omhoog, loodrecht omlaag mogelijkheden. Ideaal voor buitenwerk, zoals het graderen van wegen, het leggen van funderingen of het aanleggen van pijpen, dit zijn de meest nauwkeurige en duurste laserinstrumenten, variërend van €399,-tot meer dan €3.000,-.

U kunt kiezen tussen handmatige of zelfnivellerende opties en de apparaten kunnen worden bediend met een afstandsbediening. De laser meter wordt ook wel bouwlaser of rotatielaser genoemd.

roterende-laser

Nauwkeuriger dan ooit!

Omdat de technologie in het afgelopen decennium zo is ontwikkeld zijn laser instrumenten nauwkeuriger, kleiner, gebruiksvriendelijker en goedkoper geworden. Ooit werden ze enkel op grote bouwplaatsen gebruikt.

Dankzij de waterpas lasers van vandaag kunnen ingenieurs of aannemers sneller en nauwkeuriger dan ooit tevoren een gebouw of locatie ontwerpen, met minder arbeid. In sommige industrieën, zoals de luchtvaart- en scheepsbouw, geven lasers realtime feedback waarbij de lay-out wordt vergeleken met de werkelijke CAE / CAD-bestanden. Het is zeer waarschijnlijk dat dezelfde technologieën binnenkort beschikbaar zullen zijn voor grote bouwprojecten en thuisbouw.

Sommige laserniveaus zijn zelfs uitgerust met Bluetooth technologie. Naarmate lasertechnologie verbetert, zullen er steeds meer extra functies bijkomen. Zelfnivellerende modellen en opties voor afstandsbediening zullen blijven groeien en verbeteren. En terwijl de prijzen blijven dalen, zullen alle laserniveaus hun weg vinden naar meer en meer gereedschapskisten.