Welke soorten luidsprekers zijn er?

Er zijn tegenwoordig veel verschillende luidsprekers op de markt. Dit is een pluspunt voor iedereen die op zoek is naar een audio-oplossing. Zo vind je namelijk altijd een speaker die aan al je behoeften voldoet. Denk hierbij aan de kracht, geluidskwaliteit, vorm en grootte.

Het wordt altijd wel aanbevolen om een ​​beetje onderzoek te doen naar details.

Niet alleen welk “type” luidspreker je wilt is belangrijk, maar het is ook handig om een aantal belangrijke specificaties met elkaar te vergelijken. Zoals frequentierespons, impedantie, gevoeligheid en natuurlijk het vermogen van de luidsprekers.

Dit zijn essentiële elementen die de algehele geluidskwaliteit bepalen. Maar laten we eerst eens kijken naar enkele technische termen die je kunt tegenkomen.

Wil je meer weten over de luidspreker en de werking hiervan. Bekijk dan deze pagina!

De verschillende luidspreker types

In de meeste gevallen worden luidsprekers gecategoriseerd op basis van de variabelen die hun uniekheid bepalen. Dit is behoorlijk technisch, dus we hebben hieronder een kort overzicht gemaakt voordat we ingaan op de soorten luidsprekers. Hier is een lijst van de soorten luidsprekers:

 

Dynamisch

Dit is het meest voorkomende type en het zijn meestal passieve luidsprekers. Ze kunnen één of meer wooferdrivers hebben. Ze staan bekend om het produceren van laagfrequent geluid en hebben een of meer tweeterdrivers. In sommige gevallen hebben de professionele luidsprekers stuurprogramma’s om geproduceerd geluid te versterken.

 

Dynaudio speakers

Subwoofer

Dit type heeft een grote wooferdriver en in de meeste gevallen bevat de behuizing een baspoort om laagfrequent geluid te produceren. Ze kunnen ook gebruikt worden om de basis van andere begeleidende luidsprekers te verbeteren zonder noodzakelijkerwijs de geluidskwaliteit in gevaar te brengen.

Claxon

Deze hebben een aantal overeenkomsten met dynamische luidsprekers, waaronder hoe de stuurprogramma’s zijn gerangschikt in een golfgeleider structuur. Met hoornluidsprekers kunnen gebruikers profiteren van voordelen die gepaard gaan met een relatief hoge mate van gevoeligheid en overdracht van geluid in grote gebieden.

subwoofer

Elektrostatisch

Elektrostatische luidsprekers kunnen een uitstekende keuze zijn voor iedereen die op zoek is naar helder en gedetailleerd geluid. Deze diafragma-luidsprekers hebben één drive en een fijn membraan dat over twee geleidende panelen is geplaatst.

Ze worden geleverd met een externe stroombron en zijn altijd aangesloten op een extern stopcontact. In de meeste gevallen worden elektrostatische luidsprekers gebruikt voor hoge frequenties. Ze zijn niet ideaal wanneer je op zoek bent naar lage-frequentiespeakers.

Planar-magnetisch

in plaats van de membranen, hebben planar-magnetische luidsprekers een dun metalen lint en in tegenstelling tot elektrostatisch heb je geen externe voedingsbron nodig om te werken. Dit zijn het soort luidsprekers dat ook een hoge gebruikswaarde kan bieden en lang meegaat als ze goed worden verzorgd.

elektrostatische-luidspreker

De verschillende soorten speakers

Als we het hebben over soorten sprekers, heeft iedereen een vrij goed idee van waar we het over hebben. De vraag is wat willen we? Om die vraag te beantwoorden, moeten we ook weten waarvoor we ze willen gebruiken.

Zetten we ze neer in een slaapkamer of een woonkamer? Gaan we ze binnen of buitenshuis gebruiken? Willen we de luidsprekers instellen voor muziek of films? Zoals je ziet, er zijn veel toepassingen voor luidsprekers net zo gevarieerd als de soorten luidsprekers zelf. Dus waar moeten we beginnen?

Eerst moet je voor jezelf bepalen waarvoor je ze wilt gebruiken. Zodra die vraag is beantwoord, kun je bepalen welke luidsprekertypen het beste bij je past. We gaan de verschillende soorten sprekers bespreken en jou de informatie geven die je kan helpen bij het maken van de juiste keuze.

verschillende-soorten-speakers

Subwoofers

Een subwoofer is een luidsprekertype met slechts één taak, om zeer laagfrequent geluid te creëren. Met een bereik van 20 tot ongeveer 200 Hz maakt het niet echt uit waar je de subwoofer plaatst. Dit komt omdat bij 20 tot 200 Hz het menselijk oor geen geluidsgolven hoort, maar voelt. Tegenwoordig worden zelfs desktop luidsprekersystemen geleverd met een soort subwoofer.

In de meeste gevallen vind je ze in sommige autoradiosystemen, maar ze blinken pas echt uit in een thuisbioscoop. In combinatie met een volledig surround-systeem van hoge kwaliteit, kan de ervaring de manier waarop u films kijkt voor altijd veranderen.

Net als bij studiomonitoren, zijn subwoofers ook verkrijgbaar in varianten met en zonder voeding. Niet-aangedreven subwoofers (ook wel bekend als passieve subwoofers) hebben een versterker of ontvanger nodig om de luidsprekers naar hun optimale niveau te duwen.

subwoofer

Studiomonitor

Studiomonitors zijn de favoriete luidspreker voor de professionele muziekliefhebber. Ze staan bekend om hun vermogen om zowel de vocalen als de muziek duidelijk te weergeven. De studiomonitor is goed geoptimaliseerd voor casual muziek luisteren of het spelen van instrumenten.

Er zijn twee soorten monitoren, aangedreven en zonder stroomvoorziening. De actieve monitors zijn gewoon kun je gewoon in de muur pluggen en die beginnen met spelen. Maar omdat ze intern worden aangedreven, hebben ze de neiging om buzz toe te voegen aan de luidsprekers.

Niet-actieve monitor (ook bekend als passieve studiomonitors) hebben een externe bron nodig om ze op te starten. Ze hebben niet zoveel buzz als de actieve luidsprekers en er is geen stopcontact in de buurt nodig.

Eén waarschuwing bij het kopen van studiomonitoren, ze komen niet altijd in sets. Sommige worden als set verkocht, andere worden afzonderlijk verkocht. Zorg ervoor dat je dit goed controleert voordat je het koopt.

studiomonitor

Luidsprekers

De luidspreker zijn de meest voorkomende huishoudelijke luidspreker. Dit is een belangrijk onderdeel van het gezinsleven sinds het begin van de radio. Voor oudere generaties was de luidspreker de enige manier om geluid van de televisie of stereo te ontvangen.

De luidspreker heeft meestal een woofer, mid-range luidspreker en een tweeter, waardoor het niet langer nodig is om verschillende soorten luidsprekers te kopen om een ​​volledig geluidsbereik te produceren.

Ze kunnen aan het plafond of aan de muur gemonteerd worden en sommige typen kunnen zelfs buiten worden geplaatst. De meeste worden aangedreven. Dit wordt ook wel ‘actief’ genoemd. Terwijl anderen een versterker met passieve PA-luidsprekers nodig hebben. Die worden meestal gebruikt voor toneeluitvoeringen, karaoke of ander gebruik waarbij je veel grond moet bedekken in je specifieke omgeving.

luidsprekers

Computer luidsprekers

Toen computers voor het eerst luidsprekers hadden, waren het hele kleine luidsprekers die op het moederbord waren bevestigd. Al snel gingen we over op geluidskaarten waarmee je je koptelefoon of kleine bureauluidsprekers aan kon aansluiten. De luidsprekers waren niet erg krachtig, maar toen had je ook nog maar 8-bits of 16-bits geluid.

De huidige generatie computerluidsprekers komt meestal in de stijl 2.1 (2 luidsprekers en een subwoofer), wat perfect is voor uw informele luisteraar die gewoon graag hun Spotify of iTunes op de achtergrond heeft terwijl ze werken. Voor de gameliefhebber zijn er 5.1 of zelfs volledig meeslepende 7.1 surround-systemen beschikbaar. Dit zijn in feite plug-and-play-systemen, met een USB-stekker van de subwoofer naar de computer en de andere satellietluidsprekers die op de subwoofer worden aangesloten voor stroomvoorziening.

computer-luidsprekers

Vloerstaande luidsprekers

Wanneer je op zoek bent naar een thuisbioscoopsysteem of gewoon een thuisstudio-opstelling voor uw luisterplezier, moet de staande luidspreker de basis vormen van die opstelling.

Ze komen in een groot aantal configuraties, met een breed scala aan geluid, afhankelijk van de configuratie die je zoekt. Zoals hierboven vermeld in het gedeelte luidsprekers, bieden deze luidsprekertypen een tweeter, middenbereik en een woofer.

Sommige varianten hebben ook een subwoofer voor een volledig geluidsbereik. De meeste staande luidsprekers hebben geen stroomtoevoer en hebben een ontvanger of versterker nodig.

vloerstaande-luidsprekers

Boekenplank luidsprekers

We zijn er vrij zeker van dat we de boekenplankluidsprekers technisch niet hoeven te definiëren (de naam zegt al genoeg).

In een thuisbioscoop zijn dit de middelgrote luidsprekers in de opstelling. Het zijn directionele luidsprekers, wat betekent dat ze naar je toe moeten staan ​​om de volledige ervaring te beleven.

Ze kunnen aan beide zijden van de televisie of achter je worden geplaatst als surround-luidsprekers. Gewoonlijk zijn ze ongeveer 5 centimeter lang en hebben meestal 2 luidsprekers (1 middenbereik en 1 tweeter) dit wordt aangeduid als een 2-weg luidspreker.

Net als de vloerstaande luidsprekers hebben deze een versterker of ontvanger nodig om te werken.

boekenplank-luidspreker

Center luidsprekers

De middelste luidspreker is waarschijnlijk de vreemde eend in de bijt als het gaat om soorten luidsprekers.

Het is echt een soort vloerstaande luidspreker en wordt voor of bovenop je televisie geplaatst. Voor de thuisstudio is het niet persé nodig, omdat de studiomonitors zelf al kwaliteitsgeluid zouden moeten geven.

De toevoeging van een center speaker kan de studio-ervaring echter verbeteren. De speaker heeft meestal 2 mid-basluidsprekers, met een tweeter in het midden (MTM). Er zijn andere configuraties, maar dit is de meest voorkomende.

center-speaker

Luidsprekers voor in de muur / plafond

Hoogwaardige luidsprekers voor in de muur of in het plafond kunnen een beetje moeilijk te installeren zijn en zijn niet bepaald budgetvriendelijk. Maar van kamer naar kamer in je huis lopen en je muziek laten volgen is echt iets wat je graag wilt.

Ik beveel een professionele installateur aan omdat de draden door het plafond, door de muur en door de brandmuur heen moeten. Hiervoor is speciaal gereedschap nodig.  Maten en configuraties variëren van 2-weg luidsprekers tot 10 of meer.

De meeste worden geleverd met een hoes om de luidspreker in de muur in te bouwen. Je profiteert van het hoogste kwaliteitsgeluid wanneer de speaker op zithoogte wordt geplaatst.

ingebouwde-luidsprekers

Luidsprekers aan de muur

Deze speakers kun je overal monteren waar je maar wilt. Met sommige stijlen, waaronder montagebeugels, is installatie eenvoudig. Het verbergen van de draden is het ingewikkelde onderdeel.

Verder zijn ze er in verschillende kleuren en stijlen, dus het matchen van je interieur zou geen probleem moeten zijn. On-wall zijn luidsprekers zonder stroomvoorziening, dus je hebt een versterker of ontvanger nodig om hem aan te sluiten.

Satelliet luidsprekers

Dit luidsprekertype is doorgaans kleiner dan de meeste vloerstaande of boekenplankluidsprekers. Aangezien er al een subwoofer is, is dit type luidspreker meestal een mid-bass luidspreker met een tweeter.

De subwoofer is een typische stroombron voor de satellietluidsprekers. Nu al die extra informatie uit de weg is, zijn satellietluidsprekers een belangrijke overweging bij de aanschaf van een nieuw systeem.

Afhankelijk van de hoeveelheid beschikbare ruimte, worden de meeste versies geleverd met een montagebeugel, zodat je ze overal van vloer tot plafond kunt plaatsen.

luidsprekers-aan-de-muur

Bluetooth-luidsprekers

Bluetooth-luidsprekers zijn gemakkelijk overal mee naar toe te nemen. De draadloze luidspreker kan verbinding maken met je telefoon of stereo-ontvanger en geluid van hoge kwaliteit produceren.

Er zijn ook grotere speakers die je kunt meenemen naar de camping of naar sportevenementen. De meeste Bluetooth-luidsprekers moeten op een stopcontact worden aangesloten, met uitzondering van een draadloze Bluetooth-luidspreker die je kunt opladen.

Bluetooth speaker

Surround luidsprekers

Surround-luidsprekers zijn een integraal onderdeel van elk home cinema-systeem. De nummers 5.1 en 7.1 hebben verschillende betekenissen, maar wat betekenen ze eigenlijk?

Hier zijn de basisprincipes. Zonder al te technisch te worden, heeft het standaardsysteem een ​​linker-, rechter- en middenluidspreker (LCR). Kortom, het zijn 3 luidsprekers die tegenover de kijker of luisteraar staan. Wat surround doet, is het toevoegen van 2 of meer kanalen (luidsprekers) achter de kijker om een ​​360 graden geluidsomgeving te creëren.

De 360 graden weergave wordt gebruikt om het juiste geluid op het juiste tijdstip naar de juiste luidspreker te sturen. 5.1 surround is een middenkanaal, linker en rechter voorkanalen, linker en rechter surroundkanalen aan de zijkant en een subwoofer. Het zijn dus gewoon 5 luidsprekers en een subwoofer.

Het 5.1 surround-systeem combineert het achter- en zijaudio in 2 luidsprekers. Een 7.1-systeem is net als de 5.1, maar scheidt het achter- en zijgeluid in 4 luidsprekers.

surround-speakers

Buitenspeakers

Deze luidsprekers zijn bestand tegen verschillende weersomstandigheden. Je kunt ze kopen als systeem of als één luidspreker, afhankelijk van wat je buiten wilt.

Sommige systemen worden geleverd met een subwoofer en verschillende middentonen en tweeters om de hele tuin te voorzien van geweldig geluid.

De luidsprekerboxen voor buiten zijn erop gebouwd om hitte en vochtigheid, evenals UV-stralen te weerstaan. ​De draden worden aangesloten op de luidspreker in een weersbestendige behuizing.

buitenspeaker

soundbars

We zullen niet te veel tijd besteden aan soundbars. Van alle luidsprekertypen is dit de hybride. Het is in feite een center speaker. Het is echt een vlakkere, horizontale staande luidspreker. Surround-geluid kan bereikt worden door verschillende kleinere luidsprekers te gebruiken, zoals woofers, middenbereik en tweeters in de bar.

Meestal ontbreekt de geluidskwaliteit in de lagere basfrequenties, maar vandaag de dag kun je ze kopen met een subwoofer en surround-luidsprekers om de surround-ervaring te verbeteren.

soundbar

Tot slot

Aan het einde van de dag hoop ik dat ik het allemaal een beetje inzichtelijker heb kunnen maken. Het maakt niet uit of je een muziekliefhebber of informele luisteraar bent, je kunt voor iedere prijs een systeem van kwaliteit krijgen.

De gedachte om de luidsprekers overal in je huis te kunnen plaatsen en muziek via allemaal tegelijk af te spelen is een toekomst die het waard is om in te investeren.