Een werkplaatspers is een gereedschap dat in de maakindustrie wordt gebruikt om een ​​werkstuk onder hoge druk te vervormen. Er zijn verschillende soorten machinepersen, waaronder hydraulische en pneumatische persen. Het kenmerk dat ze gemeen hebben is dat de machinepersen onder hoge druk een werkstuk kunnen persen om de vorm van een werkstuk te veranderen. Ben jij op zoek naar een werkplaatspers? Bij Klaassen Machines vindt u een ruim aanbod.

Oorsprong van de werkplaatspers

Voorafgaand aan de uitvinding van de werkplaatspers, moesten arbeiders metaal met de hand hameren om de vorm te veranderen. Dit was niet alleen fysiek belastend, maar het was ook niet effectief wanneer het werd uitgevoerd op harde en sterke metalen. Rond het midden van de 19e eeuw werd echter de stoomhamer ontwikkeld.

In feite was deze hamer de vroege versie van de moderne machinepers. Het enige verschil is dat de stoomhamer werd aangedreven door stoom, terwijl de meeste moderne machinepersen pneumatisch of hydraulisch worden aangedreven.

Hoe werken deze machines?

Hoewel de exacte features variëren afhankelijk van het type machinepers, werken de meeste machinepersen door een plaat te drukken of op of tegen een werkstuk te stansen. Ze worden bestuurd door een of meer werknemers die het werkstuk positioneren en de machinepers besturen.

Zodra het werkstuk onder de plaat of matrijs van de machine-pers is geplaatst, activeert de gereedschapsetter de machine-pers. Met behulp van hydraulische druk duwt de machinepers de plaat of matrijs tegen het oppervlak van het werkstuk, waardoor het werkstuk vervormt.

Waarom een werkplaatspers gebruiken?

Een werkplaatspers wordt voornamelijk gebruikt in de professionele metaalbewerkingsindustrie. De moderne werkplaatspers heeft de afgelopen jaren een lange weg afgelegd. Hoewel de belangrijkste functie hetzelfde blijft, zijn de huidige winkelpersen veel nauwkeuriger, efficiënter en krachtiger dan zijn voorganger. Variërend van grote industriële persen die worden gebruikt door professionals tot kleine 15 ton-modellen die geschikt zijn voor kleinere bedrijven en de doe-het-zelver.

Er zijn veel merken en modellen van werkplaatspersen verkrijgbaar.