Je bent op zoek naar een zaagtafel, maar hebt geen idee welke je moet hebben? Dit blog geeft antwoord op de vraag ‘welke zaagtafel moet ik kopen?’, door het behandelen van alle overige vragen waar je tegenaan kunt lopen en het bespreken van alle belangrijke factoren waar je rekening mee dient te houden. Achteraf weet jij precies welk zaagtafel je moet hebben. Lees daarom snel verder!

Belangrijk bij het kopen van een zaagtafel!

Wanneer je dikke materialen wilt gaan zagen heb je een zaagtafel nodig met een hogere zaagdiepte. Een apparaat met een maximale zaagdiepte van 27 mm kan niet gebruikt worden bij dikke materialen, zaagtafels met een diepte van 150 mm daarentegen wel.

Daarnaast is het vermogen van de zaagtafel een belangrijke factor. Afhangende van het type klus kan het bijvoorbeeld zo zijn dat je een vermogen van 2000 watt nodig hebt. Met een dergelijke machine kun je overigens bijna elke klus aan. Stel dat je harder hout wilt bewerken, dan is dit een geschikt vermogen.

 

De zaagtafels die wij hier behandelen kan je bestellen bij Houkematools

Lager vermogen voor het fijnere werk

Hou daarentegen rekening met dat je geen krachtig apparaat gebruikt voor een fijne klus. Neem als voorbeeld fijn laminaat. Hier dienen een zaagtafel met een lager vermogen en een geschikt zaagblad voor gebruikt te worden, zodat alles net afgewerkt kan worden.

Verder is het belangrijk dat bij de tafelzaag een verstek- en parallelgeleider wordt geleverd. Daarmee kun je namelijk zowel schuin als recht zagen.

Voor elk materiaal een zaagblad

De meeste mensen gebruiken een zaagtafel om hout te zagen. Echter is het ook mogelijk om metaal, laminaat, aluminium, panelen en tegels te zagen. Diverse materialen kunnen een specifiek zaagblad vereisen, maar sommige bladen kunnen voor meerdere toepassingen worden gebruiken. Een voorbeeld hiervan is een segmentzaagblad.

In principe kun je een tafelzaag voor diverse materialen gebruiken. Waar je dus rekening mee dient te houden, is dat je een geschikt zaagblad gebruikt.

Zaagtafel prijs

Een factor die altijd speelt is wat zo’n zaagtafel je gaat kosten. Voor een tafelzaag betaal je tussen de €64,99 en enkele duizenden euro’s. De brede prijsrange hangt af van de specificaties en van het merk. Zaagbanden van een merk als Einhell zijn als voorbeeld verkrijgbaar voor €69,99, voor de sporadische klusser, met een vermogen van 88 watt, 2,4 mm zaagblad en zaagdieptes van 35 mm (45 graden) en 43 mm (90 graden).

Een fanatieke doe-het-zelver haalt daarentegen een geavanceerde tafelcirkelzaag in huis, zoals bijvoorbeeld de Einhell TE-CC 2025 UF Formaatcirkelzaag. Dit model kun je online vinden voor een prijs als €349,95, met een 2000 watt vermogen, 3,2 mm zaagblad en maximale zaagdieptes van 53 mm (45 graden) en 78 mm (90 graden).

Ook voor professioneel gebruik

Ben je op zoek naar een professioneel zagtafel die aan alle eisen voldoet, een hoog werkcomfort biedt, korte conversie tijd, schuifslede, een vermogen van 2100 watt en nog tal van andere specificaties waar de professionele gebruikers warm van worden? Dan is de Formaatcirkelzaag FKS 1600 N van het merk Bernardo het apparaat dat je zoekt. Voor een dergelijk product betaal je al gauw tussen de €2.349 en €2.995, vandaar dat de zaagtafel voornamelijk wordt gebruikt voor professionele klussen.