Het is je ongetwijfeld wel eens opgevallen op kantoor, in de winkel, in het theater of op het sportveld. De verlichting is lang niet overal even fel en goed voor je ogen. Dit is niet zonder reden. Iedere ruimte heeft namelijk zo zijn eigen ‘ideale’ vorm van verlichting. Als jij de verlichting wilt optimaliseren, is het verstandig om een lichtplan te maken. Bij het opstellen van een verlichtingsplan is het belangrijk dat je de functie van de ruimte begrijpt. Op deze manier kun je per kamer of ruimte een opstelling maken.

Waarom een lichtplan opstellen?

Tegenwoordig wordt tot 80% van de informatie visueel verwerkt. Dit leidt ertoe dat de keuze voor verlichting een steeds grotere impact heeft op de adequate informatieverwerking.

Op de werkplek is de verlichting vooral een onderdeel van ergonomische richtlijnen. Naast het feit dat licht het persoonlijk welzijn en de gezondheid beïnvloedt, heeft het ook een positieve invloed op de motivatie en prestaties.

Verlichting op de werkplek is gebaseerd op ergonomische principes en moet voldoen aan veiligheidseisen in de zin van gezondheid en veiligheid op het werk. Waar moet rekening mee worden gehouden als het gaat om kantoorverlichting?

Cryolipolyse

Ergonomie en verlichting

Licht heeft verschillende functies waarmee rekening moet worden gehouden bij een uitgebreide beoordeling van een verlichtingsconcept in een kamer. Verlichting ondersteunt niet alleen de visuele waarneming en daarmee de informatieverwerking, maar wordt ook gekenmerkt door psychisch-emotionele en psychisch-biologische effecten.

De visuele waarneming in een kamer wordt in eerste instantie bereikt door verlichting. Daarom moeten plafondarmaturen individueel worden gekozen op basis van de kameromstandigheden. Daarnaast kunnen tafellampen en staande lampen het lichteffect versterken.

Aanbevelingen voor de verlichting op de werkplek

De volgende lichtmaatregelen worden voorgesteld om de verlichting op de werkplek te optimaliseren:

(1) Net als elk ander verlichtingsconcept moet verlichting op de werkplek flexibel en energiebesparend zijn. Een optimale verlichting is afhankelijk van de visuele taak en vereist zowel een balans tussen indirecte en directe lichtbronnen als een balans tussen daglicht en kunstlicht.

(2) Flexibele toepassing, energiebesparing en ergonomie zijn eisen waaraan moderne verlichtingstechnologieën moeten voldoen. Een combinatie van verschillende soorten lampen maakt een individuele verlichting in kamers mogelijk volgens de visuele taken. Bovendien leveren fabrikanten energiezuinige led verlichting.

(3) Een van de belangrijkste criteria voor verlichting op de werkplek is de respectievelijke werk- en visuele taak. Dit beslist over de keuze van lichtbronnen.

Checklist voor werkplekverlichting

  • Is er voldoende natuurlijk licht op de werkplek?
  • Komt de geselecteerde verlichting overeen met de juiste visuele taak?
  • Is een evenwicht tussen direct en indirect licht gegarandeerd?
  • Is er behoefte aan optimalisatie van het gebruik van spaarlampen?
  • Gebruik je een flikkervrije en niet-verblindende verlichting?
  • Is de lichtintensiteit in de kamer individueel instelbaar?
  • Gebruik je prettige en heldere lichtkleuren (warm wit, neutraal wit)?
  • Vermijd je verblinding en storende reflecties?

De combinatie van verschillende lichtbronnen draagt bij aan een verlichtingsconcept dat kan worden aangepast aan de verschillende lichtbehoeften. Het is echter wel belangrijk dat je deze aspecten goed met elkaar combineert.