Een bedrijfswagen uitkiezen kan al best lastig zijn. Maar met alleen een wagen ben je er nog niet. De inrichting is ook van groot belang. Hoe de bedrijfsbus ingericht wordt, hangt namelijk af van allerlei factoren. Denk maar aan het type bedrijf en de gereedschappen die daarbij horen.

Bescherming binnenzijde

De inrichting voor een bedrijfswagen biedt natuurlijk talloze mogelijkheden. Het ombouwen van een wagen begint vaak met het betimmeren van de wanden, wielkasten, vloeren en het plafond. Dit om het voertuig te beschermen tegen schade, die kan ontstaan bij het uitvoeren van werkzaamheden.

Kasten, stellingen en lades

Bedrijfswagens zijn vaak mobiele werkplaatsen. Met andere woorden, er moet veel gereedschap en ander materiaal mee. Het uitvoeren van werkzaamheden gaat makkelijker als alles netjes en overzichtelijk opgeslagen is in de bedrijfswagen. Een passende indeling van kasten, stellingen en lades is dus belangrijk. Sterker nog, het valt aan te raden om dit door een gespecialiseerd bedrijf te laten ontwerpen. Zo is het mogelijk om bodem- en vloerlades in te bouwen, waardoor de vloer vrij blijft. Met name zware materialen kunnen het best zo laag mogelijk opgeslagen worden. Door alles op maat te laten ontwerpen bij een specialist, weet je zeker dat de wagen aan al je eisen voldoet.

Ingebouwde werkplek

Veel bedrijfswagens zorgen puur voor het transport. Maar het kan ook voorkomen dat je in de wagen zelf werkzaamheden moet uitvoeren. Een werkplaats moet dan wel voldoen aan arbo wetgeving. Niemand zit tenslotte te wachten op ongelukken bij het uitvoeren van werkzaamheden. Een werkplek moet meestal voorzien zijn van stroomvoorziening, al is het alleen maar om de verlichting te laten werken. Extra hulpmiddelen voor veiligheid zijn onder meer blusdekens, schuimblussers, EHBO koffers en hygiƫne apparatuur.

Vervoer aan de buitenkant

Een complete bedrijfswagen heeft vaak ook transport opties aan de buitenkant nodig. Met name het dak is prima te benutten voor het vervoer van materialen. Ook hier horen hulpmiddelen bij. De veiligheid is namelijk van groot belang. Je moet er niet aan denken dat stalen buizen van de wagen vallen terwijl je op de snelweg rijdt. Daarom is het belangrijk om goed na te gaan wat je doorgaans vervoert, om vervolgens de auto hierop aan te passen. Denk bijvoorbeeld aan de toevoeging van een glasresteel, pipetube of imperiaal.

Laden en lossen

Voor het laden en lossen van zware materialen zijn hulpmiddelen nodig. Bijvoorbeeld een oprijsysteem of brancardsysteem. Wanneer het materiaal eenmaal aan boord is, moet het natuurlijk wel goed vastzitten. Voor de zekering van verschillende ladingen is het verstandig om te kijken naar spanstangen, vliegtuigrails en spanbanden. Alles om te voorkomen dat de lading gaat schuiven tijdens de rit.