Dit is de ultieme gids voor de laser afstandsmeter. In mijn blog bespreek ik de volgende onderwerpen:

 1. Wat is een laser afstandsmeter?
 2. Hoe moet ik een laser afstandsmeter gebruiken?
 3. Wat is beter: kopen of huren?
 4. Wat zijn de overwegingen die je moet doen als je een afstandsmeter wilt kopen?
 5. Wat zijn de voordelen van een afstandsmeter?
 6. Welke merken afstandsmeters zijn er?
 7. Welke accessoires zijn er allemaal?

We hopen dat onze gids u helpt om de juiste beslissing te nemen!

Wat is een laser afstandsmeter?

De afstand meter ook wel bekend als laser afstandsmeter zijn een modern alternatief voor het traditionele meetlint. Metingen worden uitgevoerd door een puls laserlicht naar een bepaald punt te sturen en vervolgens te berekenen hoe lang het duurt voordat de reflectie terugkeert. Dit resulteert in extreem nauwkeurige metingen, zelfs over grote afstanden.

Dankzij de ingebouwde functies kan het apparaat naast afstand meten ook optellen, aftrekken, oppervlakte en volume berekenen. De afstandsmeter heeft een enorm voordeel voor de gebruiker, omdat complexe, tijdrovende berekeningen snel, gemakkelijk en met een hoge mate van nauwkeurigheid kunnen worden gemaakt.

Een afstandsmeter van hoge kwaliteit kan een nuttige aanvulling zijn op de inventaris van een breed scala aan professionals, waaronder bouwers, aannemers, architecten, landmeters, tegelzetters, keukenmonteurs, vloeraannemers en vele andere beroepen waarbij nauwkeurig meten vereist is.

afstand-meten

Hoe gebruik je een laser afstandsmeter?

Om een ​​eenvoudige afstandsmeting uit te voeren, moet de gebruiker het instrument aan een uiteinde van de te meten lijn plaatsen en de laserstraal op een massief doel richten, zoals een muur of kast.

Als een vast object niet beschikbaar is, kan een plastic doel op de gewenste bestemming worden geplaatst om de laserstraal te laten reflecteren. Vervolgens druk u de knop in en wordt de afstand gemeten en weergegeven op het scherm van de laser meter.

Als het de intentie was om enkel de afstand te meten dan is het werk al gedaan, maar er bestaat nog steeds een hele reeks opties voor de gebruiker.

Vierkante meters en volumes kunnen worden berekend door verdere metingen te doen en gebruik te maken van de ingebouwde functies om de berekeningen voor u uit te voeren.

Elk model is anders, dus het is altijd raadzaam om de gebruikershandleiding door te lezen, voordat u gebruik gaat maken van de geavanceerde functies.

afstandsmeter

Kopen of huren?

Als je hebt besloten dat je een laserafstandsmaat nodig hebt, ben je de eerste stap gepasseerd. Vervolgens moet u overwegen of u de tool wilt kopen of huren. Om deze beslissing te nemen, moet u kijken waarvoor en hoe vaak u de laserafstandsmaat gaat gebruiken. Daarnaast is het goed om uzelf af te vragen welke functies u allemaal nodig denkt te hebben.

Als u van plan bent om een laser meter te gebruiken voor kleine klussen, zoals thuis klussen, kan het handig zijn om een ​​goedkopere variant te kopen. Dit omdat u het gereedschap waarschijnlijk gedurende een lange periode weer opnieuw zult gebruiken.

Er zijn verschillende budgetopties, waaronder de Leica DISTO D110, die een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding biedt en door iedereen kan worden gebruikt, van doe-het-zelvers tot bouwers.

Als u een duurdere meter nodig hebt, maar deze slechts voor een korte periode zult gebruiken, is huren misschien de betere optie om te overwegen.

leica-disto

Met welke factoren moet je rekening houden als je een afstandsmeter wilt kopen?

Er zijn veel verschillende laser meters te koop en er is veel om te overwegen wanneer je een nieuwe wilt kopen. Dus, welke afstandsmeter is geschikt voor u? Hier zijn enkele dingen om te overwegen:

 • Prijs – De meters kunnen in prijs variëren van € 99 – € 599. Wat bent u bereid om uit te geven? Dat is belangrijk om te overwegen.
 • Gebruik binnen/buiten – Heb je een afstandsmeter nodig die geschikt is voor zowel binnen- als buitenmetingen? Zoek dan een afstandsmeter die hierbij past. Sommige varianten zijn namelijk niet geschikt voor buiten.
 • Afstandsmeting – Wat ga je meten? Laser meters variëren in meetbereik. Sommige meten tot 60 meter, terwijl andere tot 200 meter kunnen meten.
 • Waterdicht – Heeft u een laserafstandsmeter nodig die waterdicht is? Of is dit juist niet belangrijk? Afhankelijk van de toepassingen waarvoor u de meter wilt gebruiken moet u hier rekening mee houden.
afstand-meter

De voordelen van een laser afstandsmeter

De drie belangrijkste voordelen van het gebruik van een lasermaat zijn:

 • Nauwkeurigheid
 • Makkelijk te gebruiken
 • Duurzaamheid

De nauwkeurigheid van afstand meters is tegenwoordig extreem hoog, vooral met een hoogwaardig bereik zoals dat van de Leica Disto D2. In feite biedt het volledige bereik een nauwkeurigheid van ± 1,5 mm of minder over afstanden tot 200 meter.

De ingebouwde functies maken het mogelijk om de meest complexe berekeningen van oppervlakte, volume en triangulatie uiterst nauwkeurig uit te voeren. Dit helpt om menselijke fouten op de site te verminderen, waardoor er tijd en geld wordt bespaard.

Vaak zijn de afstand meters extreem duurzaam. Het volledige bereik heeft een minimale IP-classificatie voor waterbescherming van IP54, hoewel een aantal van de reeks IP65 is, wat betekent dat ze 100% waterdicht zijn. Ze zijn ook gebouwd om vallen van hoogte te weerstaan, evenals sterke trillingen van machines.

leica-afstand-meter

De merken

De afstandsmeters zijn verkrijgbaar van verschillende merken. Zo kun je onder andere kiezen uit DeWALT, Geo Fennel, Stanley en Leica. Leica is al jarenlang de koploper in de markt. Met bijna 200 jaar ervaring in het vastleggen en analyseren heeft Leica het meest complete assortiment producten. De best verkochte Leica afstandmeters zijn:

Leica DISTO One – Dit is een laserafstandsmeter op instapniveau die nauwkeurigheid, precisie en gebruiksgemak biedt tegen een uiterst betaalbare prijs. De Disto One heeft een bereik van 20 meter binnen en is dus perfect voor huishoudelijke taken binnenshuis. De DISTO One is ontworpen en gebouwd door de uitvinders van de draagbare laserafstandsmeter.

Leica DISTO D2 BT – De D2 BT is een kleine en handige laserafstandsmeter met een indrukwekkend bereik van 100 meter. Het heeft ook veel meer handige functies, waaronder de mogelijkheid om vanaf randen en uit hoeken te meten dankzij het multifunctionele eindstuk.

Leica DISTO ™ D810 Touch – Leica DISTO ™ D810 Touch is de eerste laserafstandsmeter met aanraakscherm en beeldmeting op het scherm of “Measure with Picture” -technologie. De DISTO D810 kan meer dan alleen meten. Meetgegevens kunnen gemakkelijk en nauwkeurig worden overgedragen met behulp van de geïntegreerde Bluetooth Smart Technology.

leica disto meter

Welke accessoires heb ik nodig?

We hebben een aantal accessoires voor u op een rijtje gezet:

 • Richtplaat – Richtplaten zijn een essentieel accessoire voor laser meters bij het meten van grote afstanden. Ze bieden een reflecterend doel dat helpt om een ​​nauwkeurige meting te geven. Er zijn meerdere soorten doelplaten, sommige kunnen worden bevestigd aan hoeken, randen of op vloermarkeringen.
 • Statieven – Een ander belangrijk accessoire dat, door stabiliteit voor de meting te bieden, kan helpen de nauwkeurigheid van uw afstandsmeting te verbeteren.
 • Zachte tas – Het kan handig zijn om een ​​handige draagtas voor uw apparatuur te hebben om deze niet alleen veilig te houden, maar ook alles bij elkaar te houden.

We hopen dat onze tips bijdragen aan het maken van de juiste keuze!