In Nederland zijn veel hobbyfotografen te vinden, en terecht! Met fotografie kun je leuke dingen doen. Eén van de belangrijkste redenen waarom mensen beginnen met fotograferen is natuurlijk om herinneringen vast te leggen. Omdat we graag onze herinneringen zo mooi mogelijk vastgelegd willen hebben, verdiepen we ons in de verschillende mogelijkheden wat betreft fotografie en voor je het weet ben je een hobby fotograaf.

Ben jij een hobby fotograaf? 

Bij veel mensen is er een kantelpunt waarbij fotografie niet alleen meer een manier is om herinneringen vast te leggen, maar ook een belangrijke reden wordt om eropuit te trekken! Foto’s worden niet meer met een telefoon gemaakt, maar met een speciaal aangeschafte spiegelreflexcamera en onderweg ben je stiekem altijd op zoek naar jouw perfecte kiekje. Herken je jezelf hierin? Dan mag je jezelf met recht een hobby fotograaf noemen!

Waarom is fotografie zo leuk? 

Fotografie is om verschillende redenen leuk en natuurlijk is het voor iedereen anders. Wel kunnen we stellen dat fotografie ervoor zorgt dat je creatief bezig bent, elke foto weer. Je probeert objecten, personen en omgevingen vanuit verschillende hoeken op beeld te krijgen, met verschillende afstellingen van je ISO, sluitertijd en diafragma. Ook zorgt een camera ervoor dat je nieuwe mensen leert kennen! Met een camera om je nek wordt je namelijk vaak aangesproken door anderen om een foto van ze te maken, want ja, jij ziet er voor hen uit als een professional!

Zo begin je met fotograferen

Ben jij enthousiast geworden over fotografie en voel je een nieuwe hobby aankomen? Gaaf, welkom bij de club! We leggen je kort uit hoe jij snel een hobby fotograaf wordt en waarom een cursus fotografie, in Groningen bijvoorbeeld aangeboden door Foto Sipkes, onmisbaar is voor jou als fotograaf!

Investeer in een spiegelreflexcamera

Om te beginnen met fotografie is het handig om te investeren in een spiegelreflexcamera. Wat voor camera je moet kopen is afhankelijk van je eigen wensen en behoeften, laat je daarom goed adviseren in een fotospeciaalzaak. Geef je budget aan en benoem dat je beginnend fotograaf bent, dan kan de medewerker hier rekening mee houden in het advies.

Meld je aan voor een fotografiecursus

Weet je een beetje hoe je fotocamera werkt? In- en uitschakelen lukt, je hebt wat foto’s gemaakt en de andere basisbeginselen heb je onder de knie? Neem dan een cursus fotografie ! Fotograferen is een ware kunst en het goed beheersen en onder controle hebben van je camera zorgt voor mooiere resultaten en meer plezier. Een fotografiecursus voor beginners is daarom echt een must, maar ook als je wat meer ervaring hebt kun je met fotografie cursussen voor gevorderden je verder in je hobby verdiepen.

Fotografie Cursus voor beginners

Met een fotografiecursus voor beginners leer je de basisbeginselen van fotografie. Je leert om te gaan met je camera, zoals het instellen van de ISO, het diafragma, de sluitertijd en het gebruik van de verschillende standen. Er zijn verschillende mogelijkheden wat betreft beginnerscursussen. Je hebt cursussen van een dag of zelfs een dagdeel en er zijn cursussen die langer duren. Bepaal wat voor jou wenselijk is en hoeveel tijd je erin wilt steken.

Fotografie Cursus voor professionals

Ben jij al wat langer bezig met fotografie en beheers je je camera inmiddels al behoorlijk? Vergeet niet om te blijven leren. Met fotografiecursussen voor gevorderden kun jij jouw fotografie kennis verdiepen en toespitsen op bepaalde onderwerpen. Denk bijvoorbeeld aan natuurfotografie, macrofotografie, landschapsfotografie of portretfotografie. Naast verdieping in onderwerpen is ook de nabewerking in photoshop en/of speedlight een vak apart dat veel kan bijdragen aan jouw fotografie hobby.