De cosmetische industrie staat nooit stil, ook niet als het gaat om afvallen. Revolutionair is de cryolipolyse behandeling, waarbij extreme kou wordt ingezet om vetcellen te verwijderen. Dankzij het gebruik van innovatieve techniek zijn verrassend goede resultaten mogelijk. Hoe werkt deze methode eigenlijk? 

Afkomstig uit België

De cryolipolyse behandeling wordt efficiënt uitgevoerd met een apparaat van het Belgische bedrijf Celestetic. Zij hebben een machine ontwikkeld, de IceSlim Cryolipolyse. Dit geavanceerde apparaat plaatst transducers op een te behandelen gebied. Daarmee wordt weefsel in eerste instantie verhit en daarna gekoeld. Juist deze overgang van hitte naar kou moet het effect versterken. Het maximale resultaat is een afname van 30% wat betreft vetweefsel. Gemiddeld behaalt men 25% over een periode van 2 tot 3 weken. In Nederland is JC Kliniek een bedrijf dat cryolipolyse behandelingen uitvoert: https://www.jckliniek.nl/cryolipolyse/

Cryolipolyse

Wetenschappelijk onderzoek

Het gebruik van kou om vet te vernietigen is op zich niet nieuw. Al rond 1900 werd ontdekt dat een lage temperatuur invloed kan hebben op de aanwezigheid van vetweefsel. Dankzij doorlopend wetenschappelijk onderzoek is het nu toepasbaar in de cosmetische geneeskunde. De Harvard Universiteit deed bijvoorbeeld onderzoek en concludeerde dat kou een uitstekend middel is voor het verwijderen van vet door cosmetische artsen. Daarbij benoemden ze als groot voordeel dat alleen de vetcellen kapot gaan, terwijl omliggende cellen geen schade ondervinden.

Hoe werkt het?

Veel mensen vragen zich af hoe het vet kan verdwijnen. De techniek zorgt voor kristallisatie van vet in cellen, zodat het vet vanzelf gaat afsterven. De behandeling heeft niet direct een schokkend effect, want dat treed pas na weken op. binnen enkele dagen begint het lymfatisch systeem met het opruimen van vetcellen. Vervolgens neemt de lever ook een groot deel van de vetcellen weg, want een aantal weken duurt. Veel mensen hebben twee tot drie behandelingen nodig om het beste resultaat te bereiken. Maar al na één behandeling is er zichtbaar resultaat.

Veilig en pijnvrij

Erger jij je aan overtollig vet? De cryolipolyse methode is ideaal voor het bewerken van onder meer abdomen, love handles, de rug en armen. De methode is zo goed als pijnloos, er zijn bijvoorbeeld geen naalden nodig. Ook zijn er zelden tot nooit bijwerkingen gemeld. Eigenlijk komt alleen wat roodheid of een enkele blauw plek soms voor. De hersteltijd is kort, ook omdat er dus niet gesneden wordt. Vanzelfsprekend is een gezonde levensstijl van belang om het resultaat te optimaliseren. Een behandeld persoon dient na afloop extra eiwitten en groenten tot zich te nemen, net als twee liter water per dag. Het water is nodig om afgebroken vetcellen af te voeren via de lever en nieren.