Op de werkvloer mag een goede kop koffie natuurlijk niet ontbreken. Maar wat is goede koffie? Dat is voor iedereen natuurlijk anders. En welk apparaat kun je het beste kiezen? Voor een groot kantoorpand is dat natuurlijk anders dan voor een klein kantoorpand. Je wilt graag een apparaat dat bij de omvang van je organisatie past en iedereen tevreden kan stellen. Hier komen natuurlijk allemaal randzaken bij kijken, zoals onderhoud en schoonmaak. In mijn blog bespreek ik de belangrijkste kenmerken van een koffiemachine op de werkvloer. Ben jij op zoek naar een nieuwe bedrijfs koffiemachine? Let dan altijd op de volgende kenmerken.

bedrijfs koffiemachine

Wat is de koffiebehoefte?

Wanneer je een nieuwe machine gaat kopen is het belangrijk om eerst te kijken naar de behoefte. Dit begint onder andere bij het aantal werknemers. Werken er bij jou op kantoor ongeveer vijf mensen? Dan is een kleine zakelijke koffiemachine goed genoeg. Je kunt deze machine vaak zelf eenvoudig bijvullen en schoonmaken zonder enige bijzonderheden.

Werk je in een organisatie met meer dan 100 werknemers. Dan is het een ander verhaal. Je hebt dan een uitgebreidere koffiemachine nodig. Daarnaast heeft een koffiemachine voor zakelijk gebruik andere eisen dan een machine voor thuis. Hier ga ik later in mijn blog nog verder op in. Start altijd eerst met de vraag: hoeveel werknemers zijn er?

bedrijfskoffiemachine

Bepaal de smaak voor je koffiemachine

Hoe belangrijk vind je de smaak? Kies je voor een typische ‘kantoorsmaak’ koffie of wil je echte goede koffie? Er zijn namelijk veel machines die niet de optimale smaak uit de koffiebonen halen. Sommige bedrijven kiezen voor oploskoffie of filterkoffie. Een goedkope oplossing wanneer de kwaliteit niet zo belangrijk vindt.

Ben je een echte koffieliefhebber die veel waarde aan de smaak van koffie hecht? Dan is het nog belangrijker om te investeren in een uitgebreide machine. Met een uitgebreide machine kun je namelijk veel verschillende koffiespecialiteiten aanbieden.

In dit geval kies je vaak voor een koffiemachine met bonen. Dit is direct wel een stuk prijziger. Dit komt niet alleen door de prijs van het apparaat, maar ook de prijs van de koffie (verse bonen). Daarnaast drinkt natuurlijk niet iedereen koffie. Daarom is ook de heetwaterfunctie zeer belangrijk. Wanneer het apparaat zowel koffie als thee kan zetten sla je twee vliegen in één klap.

koffieautomaat zakelijk

Service & onderhoud

Een koffiemachine op kantoor wordt vaker gebruikt dan de koffiemachine die je thuis hebt. De machine staat de hele dag aan en voorziet je werknemers en klanten dagelijks van verse koffie of thee. Daarom is het onderhoud ook zeer belangrijk. Let daarom altijd goed op bij de aanschaf van een machine. Zijn er voorwaarden rondom het onderhoud opgenomen? Of is er sprake van onderhoud in abonnementsvorm? Daarnaast moet je ook kijken of er is gedacht aan spoedhulp. Mocht er onverwachts een storing optreden, wat is hier dan precies voor geregeld? Het kantoor kan namelijk geen hele dag zonder koffie zitten. Check hiervoor de exacte servicevoorwaarden, zodat je precies weet waar je aan toe bent.

Zakelijke koffie

Kopen, huren of leasen?

Wanneer je kiest voor een zakelijke koffiemachine kun je vaak kiezen tussen kopen, leasen of huren. Een huur of leasemachine biedt vaak een aantal voordelen met betrekking tot de service. Vaak zitten er bepaalde servicevoorwaarden bij de prijs inbegrepen. Zo hoef je je nooit druk te maken over het onderhoud van het apparaat. Wel is het zo dat je maandelijks ‘huur’ betaald en het apparaat na afloop niet van jou is. Bij leasen heb je hier nog een aantal andere constructies voor. Zo kun je het apparaat aan het einde van de leasetermijn vaak overnemen. De voorwaarden hiervan verschillen per aanbieder. Leasen of huren is de ideale uitkomst wanneer je niet in één keer een hele som geld neer kunt leggen. Wel is het grote voordeel van kopen natuurlijk dat het apparaat echt van jou is.

Een paar laatste tips

Als laatste deel ik nog een paar handige tips.

  1. Kies voor een leverancier waar je je goed bij voelt
  2. Denk niet alleen vanuit je werknemers, maar ook vanuit je klanten
  3. Bereken de uiteindelijke kosten per kop koffie
  4. Kijk naar de zet tijd van de koffie

Ik hoop dat je wat hebt aan mijn tips en de juiste keuze kunt maken voor jouw zakelijke koffiemachine!