Het kopen van een nieuwe fiets kan een grote aankoop zijn. Zeker als je kiest voor een van de nieuwste modellen en functies. Daarom is het belangrijk dat je je goed laat informeren bij de aanschaf van een nieuwe e-bike, bakfiets of ander model. Ga jij een nieuwe fiets kopen? Dan is het dus belangrijk dat je je eerst bedenkt wat voor fiets je wilt.

Een aantal vragen die je hierbij kunt beantwoorden zijn:

 • Waarom wil je rijden?
 • Waar wil je rijden
 • Hoe vaak ben je van plan om te rijden?

Hoe meer vragen je kunt beantwoorden, hoe makkelijker het gaat zijn om bij jouw plaatselijke fietsenwinkel of online fietsenzaak een fiets te selecteren die aan al jouw wensen voldoet.

Professionele fietsendealer

Maak je graag een proefrit voordat je een tweewieler aanschaft? Zorg er dan voor dat je een goede, professionele fietsendealer in de buurt vindt. Zij kunnen je namelijk helpen bij het vinden van het meest ideale model.

Verschillende soorten fietsen

Ben jij je zoektocht naar een nieuw rijwiel gestart? Dan kom je er al snel achter dat er veel verschillende soorten en modellen beschikbaar zijn. We leggen je graag de verschillende rijwielen uit

 • Mountainbikes: Dit zijn robuuste fietsen voor off-road gebruik, maar veel mensen rijden ze ook op de stoep. Mountainbikes hebben dikke knobbelige banden voor geweldige controle en lage versnellingen voor gemakkelijker klimmen op een heuvel. Sommige mountainbikes hebben vering voor verhoogde schokabsorptie.
 • Racefietsen: Deze zijn bedoeld voor bestrating en zijn gebouwd voor snelheid. Ze hebben smallere banden en drop-bars voor een aerodynamische positie.
 • Hybride fietsen: Dit zijn een kruising tussen mountainbikes en racefietsen – voor de rijder die van alles een beetje wil doen. Hybriden hebben over het algemeen profielbanden die smaller zijn dan mountainbikebanden, platte stangen en een hogere versnelling dan mountainbikes.
 • Cruisers: Cruisers met één of meerdere snelheden zijn voor de casual rijder die, nou ja, wil cruisen.
 • Ligfietsen / tandems. Er zijn tegenwoordig talloze “niche” fietsen beschikbaar. Ligfietsen laten mensen toe om in een “ligstoel” positie te rijden met hun voeten naar voren. Tandems laten twee fietsers toe. Ook bieden een aantal bedrijven fietsen aan met elektrische hulpmotoren.

Vind de juiste maat

Naast het model is ook de maat heel belangrijk. De grootte van de fiets is van cruciaal belang voor comfortabel rijden. Sommige fietsmodellen hebben acht of meer maten, daarom is het handig als je weet waar je op moet letten. Je binnenbeenlengte bepaalt de juiste framemaat. Bij het fietsen is het belangrijk dat je goed bij de trappers kunt. Wat echter comfortabel is voor de ene rijstijl, is dat misschien niet voor de andere. Laat je daarom goed informeren.

  Extra opties

  Daarnaast heb je nog veel meer mogelijkheden. Denk hierbij aan versnellingen, remmen, onderhoud en veel meer. Vraag om advies waar nodig en laat je goed informeren bij het kopen van een nieuwe fiets.